# Usuń konto i dane

W aplikacji Guardian otwórz Ustawienia, naciśnij Usuń konto i potwierdź przyciskiem Usuń moje konto. Konto zostanie usunięte od razu, a telewizory odłączone. Najpierw anuluj subskrypcję w App Store lub Google Play: usunięcie konta jej nie anuluje.

## Zanim zaczniesz

- **Anuluj subskrypcję w sklepie.** Twój plan rozlicza Apple lub Google, nie my, więc usunięcie konta go nie anuluje. Subskrypcja będzie się odnawiać, dopóki nie anulujesz jej w sklepie:
  - **Na iPhonie:** otwórz Ustawienia, naciśnij swoje imię i nazwisko, potem **Subskrypcje**, wybierz subskrypcję TVCP i naciśnij **Anuluj subskrypcję**.
  - **Na Androidzie:** otwórz aplikację Sklep Google Play, naciśnij ikonę profilu, potem **Płatności i subskrypcje** i **Subskrypcje**, wybierz subskrypcję TVCP i naciśnij **Anuluj subskrypcję**.

  Więcej w artykule [Anuluj subskrypcję](https://tvcp.app/pl/help/cancel-subscription/).
- **Włącz telewizory.** Telewizor, który podczas usuwania konta jest wyłączony lub offline, może pozostać zablokowany, dopóki TVCP nie zostanie z niego odinstalowany.
- **Najpierw wyłącz blokadę odinstalowania,** jeśli chcesz potem usunąć aplikację TVCP z telewizorów. Zobacz [Blokada odinstalowania](https://tvcp.app/pl/help/uninstall-blocking/).

## Kroki

1. **Otwórz Ustawienia.** W aplikacji Guardian naciśnij okrągły przycisk z Twoimi inicjałami u góry ekranu. Jest na ekranie głównym oraz na ekranach parowania i konfiguracji, więc konto możesz usunąć nawet wtedy, gdy nigdy nie sparowano telewizora.
2. **Naciśnij Usuń konto** w sekcji **Konto**.
3. **Napisz, dlaczego odchodzisz, jeśli chcesz.** **Dlaczego odchodzisz?** jest opcjonalne: wybierz powód albo naciśnij **Dalej**, żeby pominąć ten krok. Jeśli wybierzesz **Coś innego**, możesz napisać więcej. Nie podawaj imion ani danych kontaktowych.
4. **Przeczytaj, co zostanie usunięte.** W sekcji **Co zostanie usunięte** aplikacja pokazuje Twoje konto i sposób logowania, Twoje telewizory z nazwami oraz harmonogramy, limity aplikacji, Twój PIN i historię. Jeśli telewizor wygląda na offline, aplikacja ostrzeże Cię, podając jego nazwę. **Co zachowujemy** mówi, co zostaje (więcej niżej).
5. **Sprawdź subskrypcję.** Jeśli Apple lub Google Play nadal rozlicza Twój plan, aplikacja poda, który sklep, i przypomni, że usunięcie konta nie anuluje subskrypcji. Naciśnij **Zarządzaj subskrypcją**, żeby otworzyć stronę subskrypcji w tym sklepie, i anuluj ją tam, zanim przejdziesz dalej.
6. **Naciśnij Dalej**, a potem **Usuń moje konto** na ekranie **Usunąć konto teraz?**. Tego nie można cofnąć.
7. **Twoje konto zostało usunięte.** Aplikacja pokazuje **Twoje konto zostało usunięte** i Cię wylogowuje. Naciśnij **OK** albo chwilę poczekaj.
8. **Sprawdź skrzynkę e-mail.** Wysyłamy potwierdzenie na adres, którego używasz do logowania.

Jeśli aplikacja pokaże **Nie udało się dokończyć**, nic nie zostało usunięte: naciśnij **Spróbuj ponownie**. Jeśli pokaże **Brak połączenia z TVCP**, sprawdź połączenie i naciśnij **Spróbuj ponownie**.

## Co dzieje się z telewizorami

Każdy telewizor na Twoim koncie zostanie odłączony i odblokowany i znów będzie działać jak zwykły telewizor. Aby później znów korzystać z TVCP, otwórz TVCP na telewizorze i sparuj go z nowym kontem.

Jeśli ktoś inny z rodziny też zarządza Twoimi telewizorami z własnego konta, aplikacja pokaże **Twoje telewizory pozostaną połączone dla reszty rodziny.** Wtedy usuwane jest tylko Twoje konto: telewizory i ich ustawienia zostają w rodzinie, a e-mail z potwierdzeniem nie jest wysyłany.

## Co zbiera aplikacja na telewizorze

Aby działało blokowanie aplikacji, aplikacja TVCP na telewizorze zbiera listę zainstalowanych na nim aplikacji (ich nazwy i identyfikatory pakietów). Lista jest udostępniana wyłącznie kontu rodzica sparowanemu z tym telewizorem i służy tylko do kontroli rodzicielskiej: nigdy do reklam ani profilowania. Nigdy jej też nie sprzedajemy.

## Co zachowujemy

Usuwamy Twoje konto i dane osobowe. Zachowujemy kilka anonimowych statystyk, jak wyjaśniamy w naszej [Polityce prywatności](https://tvcp.app/privacy/). Apple lub Google przechowują historię Twoich zakupów na potrzeby rozliczeń. Każda kopia, którą mamy, nie jest już powiązana z Tobą.

## Nie możesz się zalogować?

Wyślij nam e-mail na hello@tvcp.app z adresu, na który założono konto, z tematem „Request to delete account data”, a usuniemy konto za Ciebie. Staramy się to zrobić w ciągu 30 dni. Subskrypcję musisz anulować w sklepie samodzielnie: my nie możemy tego zrobić.
